Wat is het aanvullend geboorteverlof?
Het aanvullend geboorteverlof duurt minimaal 1 week en maximaal 5 weken. U krijgt dan een uitkering van 70% van uw dagloon. U neemt het op binnen 6 maanden na de geboorte van uw kind. Maar u mag zelf bepalen hoe u dat doet. Bijvoorbeeld 5 weken achter elkaar, of verspreid over de 6 maanden in dagen of uren. Overleg dit met uw werkgever.

Zo regelt u het
Geef bij uw werkgever aan dat u aanvullend geboorteverlof wilt opnemen. Uw werkgever vraagt dan het verlof bij het UWV aan. Hiervoor heeft hij het volgende nodig:
– de geboortedatum van uw kind;
– het aantal weken dat u het verlof wilt opnemen (1, 2, 3, 4 of 5 weken);
– de ingangsdatum;
– de verklaring dat u al het standaard geboorteverlof van 1 keer uw werkweek heeft opgenomen;
– of wij de uitkering rechtstreeks aan u betalen of aan uw werkgever.

Kan of wil uw werkgever de uitkering niet aanvragen? Bel dan met UWV Telefoon Werknemers. U vindt het telefoonnummer op Service & contact.

De betaling van uw uitkering
Het UWV betaalt de uitkering aan uw werkgever. Heeft u ervoor gekozen om de uitkering rechtstreeks te ontvangen? Dan betalen het UWV de uitkering achteraf per week.

Wat betekent het voor uw inkomsten?
Tijdens het aanvullend geboorteverlof is uw loon 30% lager. Bij een hoger inkomen kan dit zelfs meer zijn. Het dagloon heeft namelijk een maximum. Soms vult uw werkgever de uitkering aan tot 100%. Dit staat dan in uw cao.

Wordt uw loon tijdens het aanvullend geboorteverlof lager? Dan komt u tijdens het verlof misschien onder het sociaal minimum. U kunt dan geen toeslag van UWV krijgen.

Het opnemen van aanvullend geboorteverlof heeft misschien gevolgen voor de toeslagen die u ontvangt van de Belastingdienst. Meer informatie vindt u op belastingdienst.nl/toeslagen. Of u kunt bellen met de Belasting Telefoon via 0800 – 05 43.

Bron: UWV