Vanaf 1 januari 2024 gaat het wettelijk minimumuurloon in. Dan bent u verplicht om minimaal het minimumloon per uur te betalen. In sommige situaties krijgen uw werknemers hierdoor een hoger loon.

Wat betekent dit voor lonen, uitkeringen en toeslagen?
Voor een werknemer die minimumloon ontvangt en meer dan 36 uur per week werkt, moet u meer loon betalen vanaf 1 januari 2024. Houd er rekening mee dat wij een eventuele uitkering van de werknemer op dezelfde manier blijven berekenen, op basis van het maandloon. Als uw werknemer inkomsten naast de uitkering heeft en een toeslag van UWV ontvangt, kan deze lager worden door een hoger loon.

Waarom een minimumloon per uur?
Nu is het nog zo dat werknemers met een minimumloon die 40 uur per week werken een lager uurloon hebben dan werknemers die 36 uur per week werken. Aan deze ongelijkheid komt een einde. Met het wettelijk minimumuurloon verdwijnt de situatie dat werkgevers een vast minimumloon per dag, week of maand betalen. Vanaf 1 januari geldt hetzelfde minimumuurloon voor alle werknemers in Nederland. Het maandloon van een werknemer met een minimumloon wordt dan bepaald door het aantal gewerkte uren.

Bron: UWV