Wilt u in 2023 eigenrisicodrager worden of blijven? Met de premiewijzer van het UWV kunt u zelf berekenen wat uw nieuwe premiepercentages zijn voor de WGA en voor de Ziektewet.

 

Wat is uw premie bij UWV?

Met de rekenhulp Premiewijzer gedifferentieerde premie Werkhervattingskas berekent u zelf uw premie bij UWV voor de WGA, de ZW-flex of allebei. De premiewijzer is aangepast aan de cijfers voor 2023.

Op tijd aan- of afmelden eigen risico dragen

Starten of stoppen met eigen risico dragen kan 2 keer per jaar: vanaf 1 juli en 1 januari. Houd er rekening mee dat het aanvraagformulier ten minste 13 weken voor de start- of einddatum bij de Belastingdienst binnen moet zijn. U kunt dus uiterlijk op 1 oktober doorgeven of u op 1 januari 2023 als eigenrisicodrager wilt starten of stoppen.

Overgangsperiode premiekorting eigenrisicodrager Ziektewet

(Middel)grote werkgevers die eigen risico dragen voor de Ziektewet en overstappen naar de Ziektewet-verzekering bij UWV, kregen tot en met dit jaar 2 jaar lang een premiekorting. Bij de berekening van hun premie keken wij naar de sectorpremie en een individuele premie. Omdat de individuele premie niet altijd vast te stellen was, rekende het UWV in de eerste 2 jaar de halve sectorpremie als individuele premie. Dit verandert vanaf 1 januari 2024. Hiervoor geldt de volgende overgangsregeling:

  • Meldt u zich vanaf 2023 af als eigenrisicodrager? Dan betaalt u in 2023 minimaal de halve sectorpremie en vanaf 2024 de volledige sectorpremie.
  • Als u zich vanaf 1 januari 2024 afmeldt, dan betaalt u de volledige sectorpremie.

Bekijk de nieuwe premiepercentages in de premiewijzer

Bron: UWV